08.03.2018.

Povodom Osmog Marta

Prilikom jedne danasnje diskusije na Fejsu, shvatio sam da mi je a) teze izrazavati se na nasem jer vec dobrih 9 godina razmisljam na engleskom, racunam na engleskom, sanjam na engleskom. Ne pamtim kad sam procitao nesto duze od clanka na nasem. Cini mi se da sam izgubio puno na izrazaju. Unatoc tome cu, kao sto sam govorio nekad davno u mladosti, zarizikat'.
 
Prije godinu dana, u vezi sa onim velikim marsem zena u Washington DC-u i drugim gradovima, izjavio sam kako je u Americi rasizam najveca prepreka feminizmu. Moje obrazlozenje je islo ovako: Zene su vecina ali su podijenjene. Bijele zene, nazalost, vecinom ne priznaju sistemski rasizam, ne vjeruju da je to veliki problem (imali smo predsjednika crnca) i smatraju da su crnci i druge manjine ravnopravni. Za to vrijeme crnkinje se bore za prava njihovih sinova, muzeva, oceva, muskaraca da zive, da ne budu nepravedno ubijeni, istovremeno trpeci nepravde na osnovu spola. Imaju dakle prioritete i nemaju vremena za borbu za svoja prava. Jedan radio voditelj je jednom prilikom rekao kako su crnkinje vjerovatno najnepostovanija drustvena grupa u USA. Trpe sve sto i zene, istovremeno bivajuci zrtvama rasizma. Lako se moze pronaci informacija da su crnkinje najneplacenije za iste poslove u odnosu na druge kategorije drustva. Ne mogu, dakle, crnkinje lako marsirati zajedno s bjelkinjama ako ove ne priznaju njihovu borbu. 
 
Zasto ja o ovome. E pa skontao sam danas da BiH ima slican problem. Recimo da su progresivci, nenacionalisti, ne-HDZ-SDA-SDS, gradjani, nazovite ih kako hocete, manjina u BiH ekvivalentna crncima u USA. Recimo da je jedna izdavacka kuca u glavnom gradu bastion spomenute manjine te da su pisci / vlasnici samim time svijetli primjeri progresivnih ideja u nacionalizmom zatrovanom drustvu. Dakle, sto bi Ameri rekli, fighting the good fight. 
 
U toj borbi, medjutim, ravnopravno ucestvuju zene. Aha, tu smo kod slicnosti. Sta ako jedan od prominentnijih muskaraca boraca na dobroj strani pokaze malo tamniju stranu nepostivanja i omalovazavanja prema zeni, takodjer borcu na istoj strani? Bi li zena trebala, kao gorespomenute crnkinje, zbog visih ciljeva, propustiti borbu za svoja prava?
 
Pitanje je sada.